Με το Thor: Ragnarok και το Justice League να βγαίνουν τον ίδιο μήνα, είχα την ευκαιρία να βιώσω από πρώτο χέρι την ιντερνετική διαμάχη ανάμεσα στα fanboys της Marvel και της DC. Βέβαια με τον όρο fanboy να έχει εκφυλιστεί εντελώς, επειδή χρησιμοποιείται υπερβολικά αυθαίρετα, νομίζω ότι επιβάλλεται να διασαφηνίσω τη σημασία του προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Fanboy λοιπόν με λίγα λόγια είναι ο εμμονικός θαυμαστής που λατρεύει τυφλά κάτι, ανήμπορος να παραδεχθεί ακόμα και το πιο προφανές ελάττωμα που μπορεί να έχει το αντικείμενο λατρείας του. Παρά τις αλλεπάλληλες κατηγορίες όμως που εκσφενδονίζονται και από τις δύο πλευρές, τα πραγματικά fanboys αποτελούν μια μικρή, αν και ιδιαίτερα ενοχλητική, μειοψηφία του κοινού. Οι περισσότεροι φαν επιθυμούν απλά μια καλή ταινία. Πιθανά αυτό θα είναι πρωτάκουστο για το κόσμο του ίντερνετ, αλλά όχι δεν είσαι fanboy της Marvel ή της DC αν απλά προτιμάς τις ταινίες και το στιλ της μιας εταιρίας από την άλλη. Fanboy είσαι αν σου αρέσει μια ταινία ανάλογα το logo της εταιρίας που εμφανίζεται στους τίτλους αρχής και δεν δέχεσαι καμία κριτική για αυτήν.
Τώρα λοιπόν που ξεκαθαρίσαμε τι σημαίνει να είσαι fanboy ας εξετάσουμε τις δύο πλευρές του αέναου αυτού πολέμου, που μαίνεται σε ιντερνετικά φόρουμ, σελίδες στο Facebook και στα σχόλια του Youtube. Απ’ την μια πλευρά έχουμε τα fanboys της Marvel. Η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων διαθέτει την υπερβολική και εκνευριστική σιγουριά που παρουσιάζουν οι αιώνιοι νικητές. Οι ταινίες τους σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο box office με τους κριτικούς να της λατρεύουν και αυτά τα δύο γεγονότα είναι γι’ αυτούς πιο σημαντικά από οποιοδήποτε επιχείρημα. Επίσης θεωρούν ότι κάθε νέα ταινία της Marvel αποτελεί το Citizen Kane των ταινιών υπερηρώων και αντιμετωπίζουν με αφοπλιστική αυταρέσκεια οποιαδήποτε κριτική. Από την άλλη πλευρά τώρα έχουμε τα καμάρια της DC. Οι συνεχείς και κατά τη γνώμη τους άδικες επιθέσεις κριτικών και κοινού κατά της DC οδήγησε τα DC fanboys στο μονοπάτι της φώτισης. Ξεσκέπασαν την παγκόσμια συνωμοσία κατά του DCEU και σαν άλλοι flat-earthers, υπερασπίζονται με περίσσια αυτοπεποίθηση και πάθος τις ταινίες τους από το σατανικό RottenTomatoes. Επιπροσθέτως μισούν τις ταινίες της Marvel, καθότι τα παιδικά μηνύματα τους παραείναι απλοϊκά για την εξελιγμένη νοημοσύνη που απαιτούν τα βαθιά νοήματα των ταινιών της DC. Οι προσπάθειες που είναι έτοιμοι να καταβάλλουν προκειμένου να υπερασπιστούν ακόμα και τα πιο προφανή ελαττώματα του DCEU παραμένουν εντυπωσιακές.
Παρά τις διαφορές τους όμως οι δύο ομάδες μοιράζονται μια ιδιαίτερα ενοχλητική τακτική. Βλέπετε το να πεις κάτι κακό για την Marvel, αποτελεί αυτόματη απόδειξη ότι είσαι DC fanboy και το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Τολμώ να πω ότι ο μέσος άνθρωπος στο διαδίκτυο δεν έχει προσωπική ατζέντα ενάντια σε κάποια από τις δύο εταιρίες και απλά εκφράζει την γνώμη του. Καταλαβαίνω ότι, σε αντίθεση με εμένα, μερικοί άνθρωποι έχουν ζωή και δεν μπορούν να σπαταλούν όλο τους το χρόνο στο ίντερνετ. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να κατηγοριοποιήσεις κάποιον ως fanboy της αντίπαλης εταιρίας, παρά να τον αντιμετωπίσεις σαν άνθρωπο με ξεχωριστή γνώμη και να προσπαθήσεις να μάθεις τι πιστεύει. Αυτή η συμπεριφορά όμως είναι τόσο συχνή που έχει καταντήσει αναμενόμενη και και το μόνο που καταφέρνει είναι δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι πρέπει να διαλέξεις μια εκ των δύο πλευρών στο θέμα, πολώνοντας ακόμα περισσότερο το κόσμο.
Φυσικά αυτό το φαινόμενο δεν είναι χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κόντρας, αλλά οποιασδήποτε διαδικτυακής διαμάχης. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε ευαίσθητα πλάσματα σε συνεχή αναζήτηση για αυτοεπιβεβαίωση. Ένας από τους διαχρονικά καλύτερους τρόπους να το πετύχουμε αυτό είναι να βρούμε ανθρώπους που συμφωνούν με την άποψη μας, διότι έτσι μας δίνεται η ψευδαίσθηση ότι έχουμε δίκιο. Μπορεί βέβαια η αναζήτηση ομοϊδεατών στο πραγματικό κόσμο να είναι κάπως δύσκολη, αλλά χάρις στο μαγικό κόσμο του ίντερνετ, μπορούμε να ψάξουμε και να βρούμε εύκολα ομάδες ατόμων με τις ίδιες ακριβώς απόψεις με μας. Ποιος ο λόγος να σκεφτόμαστε όλο και καλύτερα επιχειρήματα για να υποστηρίξουμε τις γνώμες μας ή να παραδεχόμαστε κάποια λάθη, όταν είμαστε κλεισμένοι σε μια διανοητική φούσκα, στην οποία όλοι συμφωνούν μαζί μας; Και αν ποτέ χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάποιον με διαφορετική άποψη, απλά τον υποβαθμίζουμε στην ταμπέλα της επιλογής μας, απορρίπτοντας αυτόματα τα επιχειρήματα του. Μπορεί η απουσία διαφορετικής προοπτικής και η έλλειψη αμφισβήτησης των ιδεών μας να οδηγήσει σε πνευματική στασιμότητα, αλλά τουλάχιστον κερδίσαμε την απίστευτα σημαντική αυτοεπιβεβαίωση μας.
Το βρίσκω ειρωνικό όταν μέλη της geek κοινότητας υιοθετούν την νοοτροπία των φανατικών του αθλητισμού χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Η όλη διαμάχη ανάμεσα στα fanboys της Marvel και της DC είναι εξίσου ανούσια με την διαμάχη των φανατικών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Εφόσον κανένας δεν έχει μετοχές σε κάποια από τις δύο εταιρίες (έτσι υποθέτω τουλάχιστον) γιατί ασχολούμαστε περισσότερο με το ποιος έβγαλε την ταινία και όχι με το αν η ταινία είναι καλή; Πιστεύω ότι για να γίνει αυτό και να μπορούμε να αξιολογήσουμε μια ταινία αποκλειστικά για το περιεχόμενο της και όχι για το ποια εταιρία την παρήγαγε, πρέπει κάθε στρατόπεδο να εγκαταλείψει τις προκαταλήψεις του.
Όχι δεν είναι κάθε ταινία της Marvel τέλεια. Μάλιστα έχουν όλες διακριτά ελαττώματα, όπως ο ανομοιογενής τόνος, η αδιάφορη σκηνοθεσία και η μέτρια μουσική. Και όχι το Rotten Tomatoes δεν στοχοποιεί την DC. Μάλιστα το site βρήκε τον μπελά του πρόσφατα, επειδή έβγαλε τις κριτικές ένα εικοσιτετράωρο μετά την άρση του καθιερωμένου review ban και όχι αμέσως μετά όπως συνηθίζει, με πολλούς να το κατηγορούν για μεροληψία υπέρ της DC. Επίσης το site μέχρι πρότινος ανήκε στην Warner, η οποία τώρα κατέχει το 30% των μετοχών, επομένως μου φαίνεται λίγο δύσκολο να επέτρεπε στοχευμένη λασπολογία των ταινιών της στην δικιά της πλατφόρμα. Αλλά και να μην έχετε πειστεί ακόμα, αφού οι κριτικοί είναι τόσο εχθρικοί προς την DC, πως εξηγείται το 92% της Wonder Woman; Ή τα ποσοστά της τριλογίας Batman του Nolan;
Σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω μια σύντομη αναφορά στο Rotten Tomatoes, διότι με ενοχλεί πόσο συχνά αναφέρεται ως επιχείρημα. Τα ποσοστά που δίνει το site σε κάθε ταινία δεν είναι αντιπροσωπευτικά της ποιότητας μιας ταινίας. Το μόνο που δείχνουν είναι το ποσοστό των κριτικών που της έβαλε βαθμό άνω του μέτριου. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πιο ουσιώδες νούμερο, αναφερθείτε στην μέση βαθμολογία. Παραδείγματος χάρη, μπορεί η διαφορά του 92% του Thor: Ragnarok με το 33% του Justice League να σας φαίνεται τεράστια. Η διαφορά στη μέση βαθμολογία όμως δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο μεγάλη, με την πρώτη ταινία να βαθμολογείται με 7,5 και η τελευταία να συγκεντρώνει ένα 5,3. Όπως και να έχει εγώ θα σας πρότεινα να βρείτε δυο, τρεις κριτικούς που να εμπιστεύεστε και να σέβεστε την άποψη τους, αντί να χρησιμοποιείται το RT.
Εν τέλει ο καθένας μπορεί να προτιμά της ταινίες της Marvel ή της DC. Μπορεί ακόμα και να λατρεύει ή να απεχθάνεται τις ταινίες και των δύο. Και φυσικά έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τις απόψεις του. Το θέμα είναι να τις υπερασπίζεται σωστά, χωρίς να κατατάσσεται οικειοθελώς σε ανύπαρκτα στρατόπεδα. Δεν υπάρχει λόγος να εφευρίσκουμε παρατραβηγμένες δικαιολογίες σε εταιρίες που μας αντιμετωπίζουν σαν πορτοφόλια με πόδια, επειδή μας αρέσουν τα προϊόντα τους. Μπορεί να σου αρέσει κάτι ενώ ταυτόχρονα παραδέχεσαι τα ελαττώματα του. Εμένα εξακολουθεί να μου αρέσει η πίτσα, παρότι γνωρίζω ότι η συνεχής κατανάλωση της με φέρνει όλο και πιο κοντά στο θάνατο. Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε ότι πίσω από την οθόνη υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος, του οποίου το χαρακτήρα και τις απόψεις δεν γίνεται να γνωρίζουμε. Όταν λοιπόν, αντί να αποδομούμε τα επιχειρήματα τους, αρχίζουμε να τους βάζουμε ταμπέλες, απορρίπτοντας τις γνώμες τους βάση αυτών, τότε έχουμε χάσει. Συνεχίστε λοιπόν τη συζήτηση πάνω στις ταινίες της Marvel και της DC, αρκεί να διατηρείτε ανοικτό μυαλό και καλή θέληση προς τον συνομιλητή σας.
Ορέστης
[vc_row][vc_column][thb_gap height=”45″][thb_postcarousel title_position=”bottom-title” columns=”3″ navigation=”true” source=”size:20|post_type:post”][thb_gap height=”45″][/vc_column][/vc_row]