” Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν.”
Το μυθιστόρημα “Nineteen Eigthy-Four ή 1984” ήταν το τελευταίο βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα George Orwell και θεωρείται από πολλούς βιβλίο σταθμός για τον 20ο αιώνα στην πολιτική σκέψη. Ο τίτλος προέρχεται από αναριθμητισμό του έτους 1948 όταν γράφτηκε το βιβλίο (εκδόθηκε το 1949) και χαρακτηριστικό του είναι η αναφορά για πρώτη φορά στην ιστορία, σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε σαν Big Brother ή Μεγάλο Αδελφό. Ο Orwell σκιαγραφεί στο μυθιστόρημα του μια κοινωνία η οποία ζει υπό τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες ενός απολυταρχικού καθεστώτος, σε περίοδο συνεχούς πολέμου και υπό τον φόβο του Μεγάλου Αδελφού, ο οποίος “παρακολουθεί” τα πάντα και τους πάντες.
Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 1984 από τον Michael Radford με πρωταγωνιστή τον John Hurt, ο οποίος ενσαρκώνει τον κύριο χαρακτήρα της ιστορίας Γουίνστον Σμιθ, που ζει σε αυτό το καθεστώς και εργάζεται σαν δημοσιογράφος που διορθώνει τα άρθρα των εφημερίδων που διαρρέουν, περνώντας “λανθασμένες” ειδήσεις (έλεχγος του τύπου).
Καθώς ο πόλεμος μαίνεται μεταξύ της Ωκεανίας, πατρίδας του πρωταγωνιστή, και της Ευρασίας, εκτυλίσσεται ταυτόχρονα η προσωπική ιστορία του Γουίνστον , δείχνοντας την προσπάθεια του να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει και ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια για να μάθει την αλήθεια. Καταγράφοντας τις σκέψεις του σε ένα “παράνομο” ημερολόγιο, περνάει στον θεατή μηνύματα που δείχνουν την λογική μέσα στην παράνοια του καθεστώτος (ουσιαστικά σκέψεις του ιδιου του Orwell, που προσπαθεί να περάσει τα δικά του μηνύματα) και τον κάνουν πιο οικείο και συμπαθή.
Η ταινία έχοντας μια διαχρονικότητα, δίνει τροφή για σκέψη και προκαλεί ένα δημιουργικό προβληματισμό στους θεατές για τον αν πράγματι υπάρχει ελευθερία στην σημερινή κοινωνία και ανοίγει θέμα για τον επαναπροσδιορισμό ορισμένων εννοιών, που η σημασία τους φθείρεται με το χρόνο.
Νομίζω αξίζει να αφιερώσετε το χρόνο σας για να την δείτε και σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό όπως και εγώ για να διαβάσετε και το ομότιτλο βιβλίο, που σαφώς είναι επαναστατικό για την εποχή του, προφητικό (θυμίζω γράφτηκε το 1948) και έχει φιλοσοφικές προεκτάσεις.
Βαθμολογία: 7.5/10
Βασίλης
[vc_row][vc_column][thb_gap height=”45″][thb_postcarousel title_position=”bottom-title” columns=”4″ navigation=”true” source=”size:20|post_type:post”][thb_gap height=”45″][/vc_column][/vc_row]