Τώρα που το Justice League έχει κυκλοφορήσει πλέον στους ελληνικούς κινηματογράφους, φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα σπεύσετε να το δείτε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Δεν μπορώ να μαντέψω τις αντιδράσεις σας, αλλά υποθέτω πως, ανεξαρτήτως απ’ το αν θα περάσετε καλά, θα βγείτε από την αίθουσα επιθυμώντας περισσότερα . Το λέω αυτό γιατί το ίδιο ακριβώς είχα αισθανθεί και γω αμέσως μετά το BvS. Παρότι η ανυπομονησία και το hype με απέτρεψαν προσωρινά απ’ το να δω πόσο κακή ταινία ήταν, γνώριζα εξ’ αρχής ότι μπορούσες να κάνεις πολλά περισσότερα με αυτούς τους χαρακτήρες. Έτσι μετά από δυο κινηματογραφικές αποτυχίες και έχοντας στο μυαλό μου πως δεν υπάρχει ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης για το DCEU μετά από τόσο φτωχό στήσιμο, αποφάσισα να στραφώ στην αρχική πηγή.
Τελικά ίσως πρέπει να ευχαριστήσω το BvS, καθώς χάρις σε αυτό θυμήθηκα πόσο συναρπαστικός μπορεί να είναι ο κόσμος των κόμικς και το ίδιο θέλω να κάνω και για σας σήμερα. Αν αγαπήσατε αυτούς τους χαρακτήρες από την πληθώρα εκδοχών τους σε τηλεόραση και κινηματογράφο και θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις περιπετειές τους, το χρωστάτε στον εαυτό σας να τους δείτε αποτυπωμένους στο χαρτί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα κομικς της DC έφεραν στο προσκήνιο ήρωες που λατρεύουμε μέχρι σήμερα και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας. Η λίστα όπως είναι λογικό θα περιέχει αρκετά mainstream επιλογές, γιατί σκοπό έχει να εισάγει κόσμο στο αντικείμενο, επομένως αν είστε γνώστης προτείνετε και άλλους καλούς τίτλους στα σχόλια (ή κράξτε με για το πόσο προβλέψιμος είμαι).
14. JLA: Tower of Babel
Μπορεί με την πρώτη ματιά το Tower of Babel να μοιάζει με ιστορία για την Justice League, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ειλικρινή ματιά στο πιο σκοτεινό κομμάτι του χαρακτήρα του Batman. Όταν ένα ένα τα μέλη της δυνατότερης ομάδας υπερηρώων πέφτουν σε παγίδες ειδικά σχεδιασμένες για να εξουδετερώσουν τις αξιοθαύμαστες ικανότητές τους, αποκαλύπτεται ότι κάποιος έκλεψε τα αρχεία του Batman, τα οποία εξηγούν ακριβώς πως να νικήσεις κάθε μέλος της Justice League. Ο Mark Waid επιδεικνύει με εξαιρετικό τρόπο όχι μόνο την αξεπέραστη νοημοσύνη του Batman, αλλά και το που μπορεί να οδηγήσει η προσπάθεια του για απόλυτο έλεγχο. Όπως κάθε καλή ιστορία, δεν κάνει κήρυγμα στον αναγνώστη, αλλά του παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον δίλημμα. Η σχιζοφρένεια του Batman σε αυτή την υπόθεση είναι εντελώς παρανοϊκή ή μήπως αναγκαία, όταν συνεργάζεται με άτομα που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τόσο κακό όσο καλό;
13. Teen Titans: The Judas Contract
Με τους Teen Titans να είναι μια από τις αγαπημένες μου υπερηρωικές ομάδες, χάρις στο δημοφιλές καρτούν, ήταν αδύνατο να μην αναφερθώ σε μια από τις καλύτερες ιστορίες τους. Ενώ η νέμεσις της ομάδας, Deathstroke, εξολοθρεύει ένα ένα τα μέλη της, ο Nightwing υποψιάζεται ότι κάτι τρέχει πίσω από τις επιθέσεις. Οι υποψίες του θα επιβεβαιωθούν όταν η πρώην γυναίκα του Deathstroke του αποκαλύψει πως υπάρχει ένας προδότης στην ομάδα, όπως άλλωστε υπονοεί και ο τίτλος. Ο Marv Wolfman με το εξαιρετικά επιτυχημένο πέρασμα του από τους Teen Titans, καθιέρωσε έναν πιο σκοτεινό και ώριμο τρόπο γραψίματος, με άθλιους ανταγωνιστές και ανώμαλες καταστάσεις, στοιχεία τα οποία έλειπαν από τα κόμικς της εποχής. Το Judas Contract μπορεί να προσφέρει ότι ζητά ο κάθε λογικός αναγνώστης: αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, δράση, ίντριγκα και φανταχτερά κουστούμια. Η ιστορία προδοσίας ήταν ιδιαίτερα προσωπική για όλους τους Τιτάνες και λειτούργησε καταλυτικά για το τέλος της αθωότητας τους, δείχνοντας τους το σκληρό κομμάτι της πάλης ενάντια στο έγκλημα.
12. Batman: Hush
Στο συναρπαστικό μυστήριο του Jeph Loeb ο Μεγαλύτερος Ντετέκτιβ του Κόσμου συναντά ένα τεράστιο καστ από φίλους και εχθρούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως πιόνια στο σχέδιο εκδίκησης μιας νέας απειλής. Παρότι η σκοτεινή αυτή υπόθεση θα σας μαγνητίσει το ενδιαφέρον με τις συνεχείς ανατροπές, το τέλος της είναι ομολογουμένως υπερβολικό. Βέβαια για τα λάθη στην ιστορία το Hush μας αποζημιώνει με την άψογη εικονογράφηση του σπουδαίου Jim Lee, του οποίου τα πάνελ δεν θα χορταίνετε να βλέπετε. Εξίσου άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο χαρακτήρας του Batman παρουσιάζεται περισσότερο ευάλωτος απ’ ότι συνήθως, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Όχι μόνο φτάνει πολύ κοντά στο θάνατο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται όλο και περισσότερο σε κάθε επόμενη μάχη, αλλά και ανοίγει την καρδιά του στην Catwoman. Εν τέλει με αυτή την ιστορία ο Loeb καταφέρνει να αποτυπώσει την ουσία της τραγωδίας του απόμακρου ήρωα, που επιθυμεί όσο τίποτε άλλο να δοθεί σε κάποιον αλλά οι συνθήκες και η ίδια η φύση του δεν του το επιτρέπουν.
11. Green Lantern/ Green Arrow
Ένα από τα καλύτερα team-ups της DC και όχι λόγω του κοινού χρώματος. Μπορεί ο Hal Jordan ως παντοδύναμος διαγαλαξιακός αστυνόμος να μην έχει πολλά κοινά με τον αστικό Ρομπέν των Δασών Oliver Queen, αλλά ο Denny O’Neil στην ιστορία και ο Neal Adams στην εικονογράφηση δημιούργησαν την ιδανική χημεία μεταξύ των χαρακτήρων και μέσα από αρκετές ιστορίες, ανέπτυξαν μια από τις πιο γνωστές φιλίες στο κόσμο της DC. Μέσα από τις αλληλεπιδράσεις του συντηρητικού Hal με τον φιλελεύθερο Oliver, το δημιουργικό δίδυμο αναφέρθηκε σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα της εποχής, όπως ο ρατσισμός και το πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Μπορεί βέβαια σε ένα σύγχρονο κοινό το κείμενο να φαίνεται αρκετά ηθικολογικό, αλλά πρέπει κάποιος να το αντιληφθεί με βάση την πραγματικότητα της δεκαετίας του 70. Για την εποχή του επρόκειτο για ένα επαναστατικό κόμικ, που αντέχει μέχρι σήμερα χάρις στη σχέση των χαρακτήρων του.
10. Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth
Η ιστορία καθαρής παράνοιας του Grant Morrison αποτελεί μια από τις πιο καθηλωτικές εμπειρίες που έχει προσφέρει το μέσο των κόμικς. Στην προσπάθεια του να καταστείλει την εξέγερση που ενορχήστρωσε ο Joker, ο Batman παγιδεύεται σε ένα θανατηφόρο παιχνίδι κρυφτού με τον ψυχοπαθή. Κατά τη διάρκεια του άρρωστου αυτού παιχνιδιού ο Batman αναγκάζεται να βυθιστεί βαθύτερα στο ψυχωτικό μυαλό των αντιπάλων του, αλλά και να έρθει αντιμέτωπος με τους δικούς του δαίμονες. Παράλληλα ο Morrison διηγείται την διεστραμμένη ιστορία του ιδρυτή του ιδρύματος, Amadeus Arkham, η οποία προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο στο ψυχολογικό τρόμο του βιβλίου. Την gothic ατμόσφαιρα της ιστορίας συμπληρώνει υπέροχα η ανεπανάληπτη εικονογράφηση του Dave McKean, η οποία σε ταξιδεύει με τον πιο όμορφα ανώμαλο τρόπο στη κόλαση που είναι το Arkham Asylum και οι κρατούμενοι του.
9. The New Frontier
Μετά τις ταινίες νομίζατε ότι το μόνο που έχει να προσφέρει η DC είναι σκοτεινές, ρεαλιστικές ιστορίες; Αυτή την παρανόηση καταρρίπτει με το αριστούργημα του ο Darwyn Cooke. Οι δυνατότεροι ήρωες της Γης αναγκάζονται να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να συνεργαστούν προκειμένου να υπερασπιστούν το πλανήτη από ένα νησί που προσπαθεί να τον καταστρέψει. Το βιβλίο, με την φωτεινή, νοσταλγική εικονογράφηση του και την τρελή ιστορία του, πρόκειται για ένα ξεκάθαρο φόρο τιμής στα πιο ανάλαφρα κόμικς των δεκαετιών 30 και 40. Παρότι οι απολαυστικές εικόνες είναι σίγουρο ότι θα σας τραβήξουν αρχικά την προσοχή, θα μείνετε για την διασκεδαστική ιστορία και τους πλούσιους χαρακτήρες που έκαναν την DC διάσημη. Όσοι επιμένουν ότι οι ήρωες πια χρειάζονται πιο “βαριές” ιστορίες πρέπει να θυμηθούν πόσα κατάφερε ο Cooke με το ανάλαφρο New Frontier.
8. Kingdom Come
Ήταν αδύνατον να μην συμπεριλάβουμε μια από τις καλύτερες δουλειές του Alex Ross, κάθε πάνελ του οποίου αποτελεί ένα πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής. Στο κοντινό μέλλον δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά ανάμεσα από ήρωες και κακοποιούς, καθώς οι αυτόκλητοι τιμωροί χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να πολεμήσουν το έγκλημα, σπέρνοντας το χάος. Τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας ο Superman, αυτοεξόριστος πλέον στο Fortress of Solitude, ο οποίος καλείται να επιστρέψει από την απομόνωση του και να δείξει στους νέους τι θα πει να είσαι ήρωας. Μπορεί οι εικόνες του Alex Ross να κλέβουν την παράσταση σε κάθε κόμικ που συμμετέχει, όμως εδώ η πλοκή του Mark Waid δεν πάει πίσω. Μάλιστα το εντυπωσιακό και εξιδανικευμένο στιλ του Ross συμπλήρωσε ιδανικά την ιστορία. Τα κόμικ των 90s ήταν διαβόητα για την χρήση βίας τους και ο Waid με την κριτική του πάνω σε αυτή τη μόδα βρήκε το αληθινό πρότυπο ηρωισμού στον Superman.
7. All Star Superman
Αν θέλετε να δείτε έναν από τους παλιότερους υπερήρωες με άλλο μάτι, δεν υπάρχει καλύτερο βιβλίο από την ωδή του Grant Morrison στα κόμικς της Ασημένιας Εποχής. Ο διάσημος συγγραφέας είναι γνωστός για τα περίεργα, αλλά φιλόδοξα sci-fi concept που χρησιμοποιεί στις ιστορίες του και σε αυτό το ευφάνταστο reboot του Superman ταιριάζουν άψογα. Στην ιστορία, ο Άνθρωπος από Ατσάλι έρχεται αντιμέτωπος με την δικιά του θνησιμότητα και προσπαθεί να προετοιμάσει τους ανθρώπους στη ζωή του γι’ αυτό. Πέρα από ενδιαφέρουσες εκδοχές κλασικών εχθρών του Superman όπως ο Bizzaro, ο συγγραφέας επικεντρώνεται σε κομμάτια του χαρακτήρα που δεν βλέπουμε συχνά, όπως η υπεράνθρωπη ιδιοφυΐα του, διατηρώντας όμως παράλληλα τα στοιχεία που τον έκαναν διαχρονικά αγαπητό. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και την διακριτική εικονογράφηση του Frank Quitely, έχουμε στα χέρια μας ένα από τα λίγα πραγματικά αξιόλογα κόμικ των 00s.
6. Batman: The Long Halloween/ Dark Victory
Σε αυτή τη θέση βάζω και τα δύο βιβλία που προέκυψαν από την συνεργασία Loeb-Sale , καθώς τα θεωρώ εξίσου υπέροχα. Απ’ τη μία το Long Halloween επικεντρώνεται στις προσπάθειες του Batman να ξεσκεπάσει τον νέο εγκληματία Holiday, ο οποίος σκοτώνει ένα άτομο για κάθε γιορτή. Το μυστήριο που δημιουργεί ο Loeb παραμένει συστηματικά συναρπαστικό όπως και στο Hush, με την διαφορά ότι εδώ προσφέρει και ένα εξαιρετικό τέλος. Επιπλέον η χαρακτηριστική, ατμοσφαιρική εικονογράφηση του Tim Sale ταιριάζει γάντι με το ταξίδι που κάνει η ιστορία στον υπόκοσμο του Gotham. Το Long Halloween είναι ένα από τα κόμικ που ενέπνευσαν τον Nolan για την τριλογία του Batman. Μάλιστα η σκηνή των Harvey Dent, Batman και Gordon στη ταράτσα στο Dark Knight είναι πανομοιότυπη με την αντίστοιχη στο βιβλίο. Απ’ την άλλη το Dark Knight μπορεί να μην διαθέτει το μυστήριο, αλλά η ιστορία του πρώτου Robin και η πατρική σχέση του με τον Bruce Wayne είναι ιδιαίτερα συγκινητική.
5. Superman For All Seasons
Υπάρχουν άπειρες εκδοχές για το ξεκίνημα του Ανθρώπου από Ατσάλι, αλλά αν ψάχνετε την καλύτερη έχω να προτείνω έναν ακόμα καρπό της συνεργασίας Loeb-Sale. Με την αφήγηση τεσσάρων ανθρώπων κοντινών στο Superman, ένα για κάθε εποχή (Pa Kent, Lana Lang, Lex Luthor, Lois Lane), ο Loeb συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από τον μύθο του εμβληματικού υπερήρωα και καταφέρνει να τον εξανθρωπίσει όπως κανένας άλλος. Η εκδοχή του Clark ως πελώριος, καλόκαρδος και αφελής γιος μιας απλής αγροτικής οικογένειας, που ανακαλύπτει ότι διαθέτει υπερδυνάμεις, είναι η πεμπτουσία του χαρακτήρα. Το μυστικό για την αδάμαστη ορμή του ήρωα να κάνει το σωστό και την εμπνευσμένη αισιοδοξία του κρύβεται στην απλότητα και ο Loeb το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Γι αυτό και η δικιά του εκδοχή του Supes είναι νοσταλγική και ταυτόχρονα διαχρονική. Φυσικά για ακόμη μια φορά ο κορυφαίος Tim Sale εξυψώνει το υλικό του συνεργάτη του με τα γεμάτα λεπτομέρεια πάνελ και τις πανέμορφες απεικονίσεις των χωραφιών του Κάνσας.
4. Batman: Year One
Πιθανά δεν υπάρχει εκδοχή του Batman που να έχει επηρεάσει τόσο την απεικόνιση του στα υπόλοιπα μέσα, όπως αυτή του Frank Miller. Η DC εμπιστεύτηκε τον κορυφαίο δημιουργό να πει από την αρχή την ιστορία του Batman με μια πιο προσγειωμένη, ρεαλιστική προσέγγιση και το αποτέλεσμα την δικαίωσε. Η ιστορία επικεντρώνεται ταυτόχρονα στο πρώτο χρόνο του επιθεωρητή Gordon στο Gotham και την επιστροφή μετά από πολύχρονη εξορία του Bruce Wayne. Ενώ ο τότε αστυνόμος παλεύει διεφθαρμένους αστυνομικούς και τον υπόκοσμο της πόλης για να ανέβει στις τάξεις του τμήματος, ο πλούσιος playboy καταπολεμά μόνος του το έγκλημα κάθε βράδυ. Μαζί σχηματίζουν έναν από τους πιο εμβληματικούς δεσμούς στην ιστορία των κόμικς. Ο Miller μπορεί να στέρησε από το Batman τα gadget του και τους υπερβολικούς κακούς, αλλά με το ιδιοφυές γράψιμο του εξήγησε εις βάθος την ψυχολογία του χαρακτήρα. Σε συνδυασμό με την noir αισθητική του Dave Mazzucchelli, δημιούργησε όχι μόνο μια από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες του Batman, αλλά και ένα από τα καλύτερα κόμικ όλων των εποχών.
3. Superman: Red Son
Με το timeline των κόμικ της DC να είναι απίστευτα μπερδεμένο, παρά τα πολλαπλά reboot, οι ανεξάρτητες Elseword ιστορίες, που εξετάζουν εναλλακτικές εκδοχές γνώριμων χαρακτήρων, έγιναν γρήγορα δημοφιλείς στο κοινό. Με το Red Son ο Mark Millar απαντά στο ερώτημα “τι θα γινόταν αν ο πύραυλος του Kal-El προσγειωνόταν στη Σοβιετική Ρωσία”. Η απάντηση καταλήγει να είναι πιο ενδιαφέρουσα από τις περισσότερες κανονικές ιστορίες του Superman και περιέχει εναλλακτικές version πολλών πρωταγωνιστών της DC, όπως του Luthor ως Αμερικανός ήρωας που με την ιδιοφυΐα του προστατεύει την Αμερική από τον Superman. Ο Millar δεν καταφέρνει μόνο να δημιουργήσει μια διασκεδαστική ιστορία, αλλά και να δείξει πως μια μικρή αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα πάντα. Με το να τοποθετήσει τον χαρακτήρα τον γνώριμο σε όλους μας χαρακτήρα του Superman, με την χαρακτηριστική τάση του να κάνει το σωστό, σε ένα τόσο διαφορετικό περιβάλλον, ο Millar αποδεικνύει πως ακόμα και οι καλύτερες προθέσεις, με τα λάθος μέσα, μπορούν να οδηγήσουν στα πιο τρομακτικά αποτελέσματα.
2. The Killing Joke
Είναι αδύνατο ο μεγάλος Alan Moore (Watchmen, V for Vendetta) να λείπει από οποιαδήποτε λίστα καλύτερων κόμικς. Με το Killing Joke ο διάσημος συγγραφέας κατάφερε μέσα σε λίγες σελίδες περισσότερα απ’ ότι έχουν καταφέρει άλλοι σε τόμους ολόκληρους. Ο Joker το σκάει για ακόμη μια φορά από το Arkham και αυτή τη φορά είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να τρελάνει τον επιθεωρητή Gordon, αποδεικνύοντας στο Batman ότι αρκεί μια κακή μέρα για να τρελαθείς. Μέσα από τον καθιερωμένο έξυπνο διάλογο του και την ατμοσφαιρική εικονογράφηση του Brian Bolland, ο Moore απογυμνώνει τους δύο αντίπαλους χαρακτήρες, υπογραμμίζοντας τις χαοτικές διαφορές και τις τρομακτικές ομοιότητες τους. Τολμά μάλιστα να δώσει ξεκάθαρο backstory στον Joker (ή μήπως όχι;), μια κίνηση που στα λάθος χέρια δεν θα μπορούσε να δουλέψει τόσο καλά. Ο Clown Prince of Crime είναι εντελώς απελευθερωμένος στο Killing Joke και ικανός για τις πιο φριχτές, αηδιαστικές πράξεις και είναι αυτά τα άκρα στα οποία φτάνει η παράνοια του, που δίνουν στην ιστορία την βαρύτητα της. Το Killing Joke εξερευνά σε τρομακτικό βάθος την παθογένεια της σχέσης του Batman με τον Joker και καθηλώνει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πάνελ. Αποφύγετε πάση θυσία την ταινία!!!!
1. The Dark Knight Returns
Όποιος έχει έστω και την παραμικρή ιδέα για τα κόμικς της DC ήξερε ότι η αυτή η θέση ήταν εκ των προτέρων πιασμένη από το αριστούργημα του Frank Miller. To DKR πρόκειται για μια δυστοπική ματιά στο μέλλον του κόσμου της DC, όπου βίαιες συμμορίες εγκληματιών δρουν ανεξέλεγκτες στο Gotham και ο αιώνιος προστάτης της πόλης είναι πια πολύ μεγάλος για να τους αντιμετωπίσει. Ή μήπως όχι; Με την αφοπλιστικά ειλικρινή αποτύπωση ενός γηραιού Bruce Wayne, ο Miller άλλαξε για πάντα το τρόπο που απεικονιζόταν ο Batman και τον καθιέρωσε ως το αλύγιστο σύμβολο επιμονής και ηρωισμού που ξέρουμε σήμερα. Αυτό όμως δεν επιτεύχθηκε με την ωραιοποίηση του ήρωα, αλλά με την εξερεύνηση στα σκοτεινά κομμάτια της ψυχής του χαρακτήρα. Με την επιστροφή του σε ένα εξελιγμένο κόσμο που φαίνεται να τον αντιμετωπίζει σαν απομεινάρι του παρελθόντος, ο Batman θα έρθει αντιμέτωπος με τους γνώριμους εχθρούς του Joker και Two-Face πριν τολμήσει να τα βάλει με τον ίδιο τον Άνθρωπο από Ατσάλι. Κατά τη διάρκεια της συναρπαστικής αυτής ιστορίας ο Miller δεν χάνει την ευκαιρία να κριτικάρει και να σατιρίσει σχεδόν κάθε στοιχείο της σύγχρονης κοινωνίας, μια ιδιαίτερα θαρραλέα κίνηση σε ένα κόσμο όπου η τέχνη συμβιβάζεται με της επιταγές της αγοράς. Ήταν αυτή η κατεύθυνση που ξεκίνησαν συγγραφείς σαν τον Miller που έκανε την DC να ξεχωρίσει από τον συναγωνισμό, ως η εταιρία που δεν φοβάται να επιδείξει σοβαρούς προβληματισμούς και αμφιλεγόμενους ήρωες στις σελίδες της.
Πέρα από σημείο αναφοράς σε ανθρώπους που επιθυμούν να γνωρίσουν το κόσμο των κόμικς, ελπίζω αυτή η λίστα να λειτουργήσει και σαν υπενθύμιση για τους γνώστες του είδους. Τις τελευταίες μέρες βλέπω αρκετές αβάσιμες δικαιολογίες για το DCEU και ήθελα να θυμηθούμε μαζί ότι οι ήρωες της DC έχουν πραγματικά εξαιρετικές ιστορίες, που έθιξαν σοβαρά ζητήματα και άλλαξαν για πάντα το πρόσωπο των κόμικς. Δεν πάει λοιπόν ο φτηνός, κυνικός τρόπος που τους χρησιμοποιεί η Warner κόντρα στο κληροδότημα τους; Πιστεύω ότι αυτοί οι ήρωες, των οποίων οι περιπέτειες γαλούχησαν ολόκληρες γενιές, είναι ικανοί για πολλά περισσότερα. Όσοι τους έχουμε διαβάσει και αγαπήσει το ξέρουμε και πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να το απαιτούμε.
Ορέστης
[vc_row][vc_column][thb_gap height=”45″][thb_postcarousel title_position=”bottom-title” columns=”3″ navigation=”true” source=”size:20|post_type:post”][thb_gap height=”45″][/vc_column][/vc_row]