Ενώ χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από την επάρατη νόσο στη χώρα μας και χιλιάδες ασθενείς υφίστανται απάνθρωπη ταλαιπωρία για να λάβουν τα απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία τους, κάποιοι ασυνείδητοι «εξαφανίζουν» αντικαρκινικά φάρμακα από νοσοκομεία και κλινικές και τα διακινούν παράνομα στο εξωτερικό σε πολύ υψηλότερες τιμές. Πρόκειται για ένα κύκλωμα υπεξαίρεσης και παράνομης εξαγωγής φαρμάκων, στο οποίο συμμετείχαν γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και άλλα πρόσωπα, που εκτιμάται ότι έχει εξάγει περίπου 14.500 σκευάσματα και έχει συνολικά κέρδη πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια.
Το κύκλωμα αυτό από τον Απρίλιο του 2013 συγκέντρωνε παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων και ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, αντικαρκινικά φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή. Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 70χρονος Αιγύπτιος, που κατοικούσε στη Γερμανία. Στο κύκλωμα συμμετείχαν επίσης γιατροί και προσωπικό νοσοκομείων στην Ελλάδα, που βοηθούσαν στην παράνομη απόκτηση των φαρμάκων, με κλοπές από φαρμακαποθήκες νοσοκομείων και ψευδείς συνταγογραφήσεις σε δήθεν ασθενείς.
Η εγκληματική αυτή δραστηριότητα, σε νοσοκομεία τα οποία έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονταν να καλύψουν τις ανάγκες στα αντικαρκινικά φάρμακα λόγω μειωμένου προϋπολογισμού, είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να κινδυνέψουν να βρεθούν στον αέρα κρίσιμες θεραπείες ασθενών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τηλεφώνημα υπεύθυνου του ογκολογικού τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου προς το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο: «Σε δύο μέρες έχουμε προγραμματισμένες 15 χημειοθεραπείες και δεν υπάρχει ούτε ένα αντικαρκινικό φάρμακο. Στείλτε μας ό,τι έχετε. Κάντε ό,τι μπορείτε». Επίσης, διερευνάται αν οι υπεύθυνοι σε ορισμένες περιπτώσεις έδιναν σε καρκινοπαθείς μικρότερη δόση φαρμάκου από αυτή που είχαν ανάγκη και την υπόλοιπη ποσότητα την προωθούσαν στο κύκλωμα.
Σε αυτό το σημείο εύλογα διερωτάται κανείς «πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το πράγμα για τόσα χρόνια και κανείς να μην έχει πάρει χαμπάρι;» και «που θα φτάσει αυτή η κατάσταση;». Σύμφωνα με τις πηγές, στα μέσα του 2015 μια γυναίκα διακεκριμένη στο χώρο της υγείας ενημέρωσε τηλεφωνικά τον υπουργό για το κύκλωμα, και από ‘κει και πέρα ξεκίνησαν έλεγχοι σε νοσοκομεία, οι οποίοι χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης και να εντοπίσουν κάποιους από τους υπεύθυνους. Στους συλληφθέντες έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ οι έρευνες για την αποκάλυψη περισσότερων στοιχείων για την δράση τους συνεχίζονται.
Οι συνομιλίες που έχουν κυκλοφορήσει μεταξύ των μελών του κυκλώματος είναι αποκαλυπτικές: «Πρέπει να βγάλω πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία», «Εσύ αν μου βγάζεις τριακόσιες χιλιάδες, εγώ θα σου αφήσω εκατό», «Πεινάω για PERGETA (σ.σ. ακριβό φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού), σαν τρελός το θέλω», «Θα τα γράψει όλα τον δωδέκατο, ότι λήγουν όλα τον δωδέκατο και θα τα διώξουν σήμερα και αύριο». Η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό κράτος ανέρχεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η ηθική ζημιά, η ασυνείδητη κερδοσκοπία και η έλλειψη ανθρωπιάς είναι εξαιρετικά μεγαλύτερες.
Το πιο ουσιαστικό ερώτημα νομίζω είναι «πως είναι δυνατόν φάρμακα τα οποία είναι αναγκαία για την επιβίωση τόσων ανθρώπων, τα οποία μπορεί να τους σώσουν τη ζωή ή να τους απαλύνουν τον πόνο, κάποιοι να τα ιδιοποιούνται και να τα διακινούν με αυτό τον τρόπο για το προσωπικό τους όφελος και μόνο, χωρίς κανένα απολύτως ίχνος σεβασμού ή ηθικής;». Είναι τελείως απάνθρωπο, εντελώς απαράδεκτο και εξαιρετικά λυπηρό και εξοργιστικό αυτό που έχει συμβεί. Όταν γιατροί και άλλοι παράγοντες του συστήματος υγείας χωρίς καμία ευαισθησία και χωρίς δισταγμό στερούν από ασθενείς τα φάρμακα που έχουν τεράστια ανάγκη και στα οποία υπάρχει πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα, τι μπορείς να πεις; Τα γιγαντιαία έσοδα του κυκλώματος δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: η απληστία και η αλαζονεία του ανθρώπου δεν έχουν όρια απ’ ότι φαίνεται.
Η πρόσφατη δημοσιοποίηση της υπόθεσης αυτής προκάλεσε αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη, και μάλλον δεν πρόκειται για το πρώτο αντίστοιχο περιστατικό με κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων, και ούτε για το τελευταίο. Για άλλη μια φορά έρχεται στο προσκήνιο το εξαιρετικά σημαντικό θέμα των μειωμένων ανθρωπιστικών αντανακλαστικών της κοινωνίας, το οποίο αν και πολλές φορές προσπαθούμε να θάψουμε κάτω από οικονομικά, κοινωνικά ή άλλα προβλήματα, επί της ουσίας δεν μπορεί να κρυφτεί. Κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει ένα θέμα υγείας πρέπει να μπορεί να λάβει υγειονομική περίθαλψη σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, με ανθρωπιά, υπευθυνότητα και αξιοπιστία, και χωρίς διακρίσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να δείχνουμε σεβασμό και αλληλεγγύη και να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα κάθε ασθενούς και κάθε ανθρώπου.
Την επόμενη φορά που θα πας να κοροϊδέψεις ή να εξαπατήσεις έναν συνάνθρωπό σου, ξανασκέψου το. Την επόμενη φορά που θα χαρείς με τη δυστυχία του άλλου, ξανασκέψου το. Την επόμενη φορά που θα πατήσεις επί πτωμάτων για να ανελιχθείς, ξανασκέψου το. Αν κι εσύ έχεις κουραστεί που όλα τα παραπάνω είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, κάνε κάτι γι’ αυτό. Μάθε να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου, να κατανοείς τη διαφορετικότητά του, να τον βοηθάς και να τον υποστηρίζεις. Να αγαπάς με όλη σου την ψυχή. Να είσαι δίκαιος και θαρραλέος. Είναι το σπουδαιότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.