Η αυτοκτονία της πορνοστάρ August Ames και ο διαδικτυακός εκφοβισμός των “ανεκτικών”

Ανάμεσα στη συνεχή ροή ειδήσεων που κατακλύζουν το ίντερνετ καθημερινά, ίσως να τράβηξε έστω και προσωρινά το ενδιαφέρον σας η είδηση της αυτοκτονίας της διάσημης πορνοστάρ August Ames. Αν βρήκατε το χρόνο να διαβάσετε τα άρθρα που μετέδωσαν την είδηση, θα ξέρετε μέχρι τώρα ότι η πρωταγωνίστρια ταινιών για ενηλίκους έδωσε τέλος στη ζωή της, έπειτα από τις έντονες, αρνητικές αντιδράσεις που δημιούργησαν κάποια “ομοφοβικά” σχόλια της στο Twitter. Παρόλα αυτά η ιστορία είναι κάπως πιο περίπλοκη και πιστεύω ότι αξίζει να αναφερθούμε στα γεγονότα εμπεριστατωμένα. Μπορεί η ιστορία να είναι κάπως ασυνήθιστη για τη θεματολογία του site, αλλά θέλω να δώσω περισσότερη έμφαση στις επικίνδυνα “προοδευτικές” συμπεριφορές που έχω ήδη δηλώσει ότι με ανησυχούν, εξηγώντας παράλληλα τη θέση μου πάνω στο θέμα του ιντερνετικού εκφοβισμού.

Για όσους δεν την γνωρίζουν (ή παριστάνουν ότι δεν την γνωρίζουν επειδή είναι η κοπέλα τους δίπλα) η August Ames είχε καταφέρει να γίνει μια από τις πιο διάσημες πορνοστάρ σε ηλικία μόλις 23 χρονών, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε περίπου 290 ταινίες ταινίες ερωτικού περιεχομένου. Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ανάρτησε ένα tweet το οποίο έμελε να θέσει σε κίνηση τα γεγονότα που θα οδηγούσαν στο τραγικό της τέλος. Σε αυτό, η καναδικής καταγωγής ηθοποιός ενημέρωσε οποιαδήποτε κοπέλα θα την αντικαθιστούσε σε ένα επικείμενο γύρισμα, ότι ο παρτενέρ της συμμετείχε σε ομοφυλοφιλικό πορνό, πληροφορία την οποία φαίνεται να της είχε αποκρύψει ο ατζέντης της. Η ακριβής μετάφραση του επίμαχου tweet είναι η εξής:

«Όποια κοπέλα με αντικαταστήσει στο αυριανό γύρισμα, να ξέρει πως θα είναι μαζί με έναν άνδρα, ο οποίος έχει γυρίσει γκέι πορνό. Απλά να το ξέρει. Οι ατζέντηδες νοιάζονται καθόλου για τους ανθρώπους που εκπροσωπούν;». 

Με μια πρόχειρη ανάγνωση μπορεί η συγκεκριμένη δήλωση της Ames να σας φανεί περίεργη, ειδικά από τη στιγμή που δεν περιορίζεται στη δικιά της προτίμηση, αλλά φαίνεται ουσιαστικά να προειδοποιεί όποια ηθοποιό αναλάβει το ρόλο για το μελλοντικό παρτενέρ της. Σεβαστή η προτίμηση της, αλλά γιατί να προσπαθεί να “προφυλάξει” και συναδέλφους. Ο λόγος είναι εύκολα αντιληπτός αν διαβάσετε κάποια από τα λίγα ψύχραιμα μηνύματα άλλων πορνοστάρ στο thread. Αρκετές ηθοποιοί αποφασίζουν να μην γυρίσουν σκηνές με αμφιφυλόφιλους performers, που αλλάζουν ανάμεσα σε gay και straight ταινίες, διότι φοβούνται το ενδεχόμενο κάποιου σεξουαλικού νοσήματος. Ειδικά στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος παρτενέρ ζει μια πιο ασυγκράτητη προσωπική ζωή.

Φυσικά γίνονται συνεχώς εξετάσεις, αλλά η ερωτική δραστηριότητα πίσω από τις κάμερες μπορεί εύκολα να αλλοιώσει τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα λεγόμενα συναδέλφων της Ames. Πρόκειται λοιπόν για μια εκτεταμένη πρακτική στη βιομηχανία, που δεν έχει καμία σχέση με την σεξουαλικότητα του εκάστοτε ατόμου, αλλά με το lifestyle του. Φυσικά δεν μοιράζονται όλοι στο χώρο αυτή την άποψη, αλλά όσοι το κάνουν έχουν κάθε δικαίωμα να μην επιθυμούν να γυρίσουν σκηνές με ένα παρτενέρ που τους κάνει να αισθανθούν άβολα για την προσωπική τους υγιεινή. Δυστυχώς αυτό δεν είναι σαφές σε όλους.

Γρήγορα το προφίλ της August γέμισε από μηνύματα εξαγριωμένων φαν και γνωστών πορνοστάρ, που στην καλύτερη την αποκαλούσαν ομοφοβική και μισαλλόδοξη και στην χειρότερη την προέτρεπαν να αυτοκτονήσει. Η Ames σωστά δεν δέχθηκε να απολογηθεί για μια απόφαση, την οποία κανένας εκτός από αυτήν δεν έχει τη δικαιοδοσία να πάρει, δηλαδή με το ποιον θα δουλέψει/κάνει σεξ, διατηρώντας την ασφάλεια του σώματος της. Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό της, διευκρίνισε ότι αγαπά την gay κοινότητα, χωρίς αυτό να μειώνει τις επιθέσεις ανθρώπων που θεώρησαν ότι στιγματίστηκε η φήμη των αμφιφυλόφιλων. Έτσι μετά από τρεις μέρες ασταμάτητου διαδικτυακού τραμπουκισμού, η ηθοποιός αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της, βυθίζοντας στο πένθος φίλους και συγγενείς.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να εξετάζουμε την κατάσταση ψύχραιμα. Προφανώς η αυτοκτονία της Ames δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της ιντερνετικής διαμάχης. Η επιτυχία τέτοιας δημοφιλίας από τόσο μικρή ηλικία, πόσο μάλλον σε ένα χώρο σαν την βιομηχανία ερωτικών ταινιών, θα έχει το αντίτιμο της στην ψυχική υγεία. Μάλιστα το περιβάλλον της το επιβεβαιώνει αυτό, δηλώνοντας ότι η Καναδή ήταν καταθλιπτική. Φυσικά τα εχθρικά tweet αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα της θλιβερής εξέλιξης, αλλά αυτό συνέβη επειδή δεν έγινε σωστή διαχείριση της κατάστασης. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να πω ότι δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο συντριπτικό μπορεί να είναι το να κατακλύζεσαι με υβριστικά μηνύματα που παρεξηγούν τις προθέσεις σου, δολοφονώντας το χαρακτήρα σου. Πόσο μάλλον όταν ο αντίκτυπος αυτών των επιθέσεων ενισχύεται από την μαζική φύση του ίντερνετ.

Ανεξάρτητα από αυτό όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το ίντερνετ, αν και παρουσιάζεται συχνά από τα μέσα ως το άνδρο του εκφοβισμού, παρέχει όλα τα εργαλεία στους χρήστες τους για να το αποφύγουν. Αυτή είναι και η βασική διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό και τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Ερχόμενος αντιμέτωπος με ένα νταή στην πραγματική ζωή, δεν έχεις την δυνατότητα να ξεφύγεις. Αντίθετα στο ίντερνετ μπορείς να λάβεις μια σειρά προφυλάξεων, απ’ το να κάνεις block και report το χρήστη που σε παρενοχλεί, μέχρι και απλά να κλείσεις τον υπολογιστή σου. Έτσι ακόμα και αν το ίντερνετ προσφέρει αρκετές δυνατότητες στους πιο εφευρετικούς νταήδες εκεί έξω, η λύση στο πρόβλημα του εκφοβισμού δεν θα έρθει από την τρομολαγνεία. Κανονικά θα έπρεπε να διοχετεύουμε την ενέργεια μας στην καλύτερη κατανόηση και σωστή χρήση αυτού του πραγματικά χρήσιμου εργαλείου και όχι στις εξαντλητικές προσπάθειες δαιμονοποίησης του. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι εκτιμήσεις των κοντινών μας ανθρώπων για το χαρακτήρα μας είναι απείρως πιο σημαντικές από κακόβουλα διαδικτυακά σχόλια, τα οποία εν πάσει περιπτώσει μπορούμε εύκολα να αποφύγουμε.

Δυστυχώς η τάση του σημερινού ατόμου να εξαρτάται και να αυτοπροσδιορίζεται από το ίντερνετ μπλέκει κάπως την κατάσταση και φανερώνει πως ίσως πρέπει να επανεξετάσουμε την πιθανότητα μιας πιο λογικής, περιορισμένης χρήσης. Έτσι μετά το συμβάν της Ames, καλό θα είναι να μην προβούμε σε βαρύγδουπες κατηγορίες κατά του ίντερνετ ως μέσο και να μην αποδώσουμε το σύνολο της ευθύνης στα άτομα που επιτέθηκαν στην ηθοποιό. Βασικός παράγοντας γι’ αυτή τη τραγική εξέλιξη ήταν η επιβαρυμένη ψυχική υγεία της κοπέλας, χωρίς την οποία καμία επίθεση στο twitter δεν θα οδηγούσε σε αυτό το αποτελέσματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι οι υπεύθυνοι πίσω από τις βιτριολικές επιθέσεις είναι άμοιροι ευθυνών.

Πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου θύτες ήταν άνθρωποι από την προοδευτική πλευρά, που υποτίθεται ότι παλεύουν για την διαφορετικότητα. Υποθέτω ότι η διαφορετικότητα είναι θεμιτή μόνο όταν συμφωνούμε μαζί της… μάλλον τραγικά ειρωνικό είναι το γεγονός ότι οι λεγόμενοι υπέρμαχοι της ανεκτικότητας θα κατέφευγαν σε τακτικές που κατά τα άλλα αποδοκιμάζουν, ερχόμενοι αντιμέτωποι με μια διαφορετική και απόλυτα δικαιολογημένη άποψη. Ειρωνικό γιατί θα περίμενε κανείς μια πιο ψύχραιμη και διαλλακτική στάση από άτομα που έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της άδικης στοχοποίησης. Εκτός και αν πιστεύουν ότι μια γυναίκα θα έπρεπε να λογοδοτήσει για τις σεξουαλικές της προτιμήσεις και την ασφάλεια του σώματος της ή ότι θα έπρεπε να κάνει με το ζόρι κάτι που δεν θέλει, προκειμένου να συμβαδίσει με τα πιστεύω τους. Όλως περιέργως δεν βρίσκω τίποτα το προοδευτικό σε αυτό. Όσον αφορά τις εντελώς άστοχες κατηγορίες για μισαλλοδοξία, μου φαίνεται εξαιρετικά απίθανο η August Ames, που συμμετείχε σε αρκετές σκηνές με κοπέλες, να είναι ομοφοβική. Προσπαθούσε μήπως να κρύψει έτσι την ομοφοβία της; Μήπως και η πληθώρα σκηνών της με μαύρους ηθοποιούς ήταν μια απόπειρα να κρύψει την συμμετοχή της στη Κου Κλουξ Κλαν;

Εξίσου τραγική και υποκριτική με την αρχική αντίδραση ήταν και η στάση αρκετών πορνοστάρ μετά τα νέα για την αυτοκτονία της Ames. Επιδεικνύοντας πλήρη έλλειψη εμπάθειας, προσπαθούσαν να αποδείξουν το πόσο ενάρετοι είναι επειδή προσπάθησαν να την “διαπαιδαγωγήσουν”. Μάλιστα μια πορνοστάρ δήλωσε ότι ευχόταν να είναι ακόμα ζωντανή η Ames για να μπορούσει να την ενημερώσει σωστά! Η άβολη στιγμή όπου η προώθηση μιας ατζέντας είναι πιο σημαντική από την απώλεια μιας ζωής. Ένας άλλος performer τουίταρε ότι λυπάται για την απόφαση της ηθοποιού να δώσει τέλος στην ζωή της όταν κλήθηκε να λογοδοτήσει για τις απόψεις της. Φαντάζομαι ο ανελέητος τραμπουκισμός ήταν φυσικό κομμάτι της διαδικασίας λογοδότησης;; Απ’ όλα τα tweet όμως ξεχωρίζει αυτό του πορνοστάρ Jaxton Wheeler, ο οποίος είπε ότι θα κοιμηθεί ήσυχος, καθώς υπερασπίστηκε την gay και bi κοινότητα ενάντια στη παραπληροφόρηση. Κλείνοντας πρόσθεσε ότι κανένας δεν της είπε να κάνει κακό στον εαυτό της. Βέβαια ο Wheeler αναγκάστηκε να διαγράψει το tweet όταν αναφέρθηκε η αρχική απάντηση του στην Ames, όπου και έγραφε ότι ο κόσμος περιμένει την συγγνώμη της ή το να καταπιεί υδροκυάνιο. Απ’ ότι φαίνεται, είτε κάποιος διαθέτει μνήμη χρυσόψαρου ή χρυσό μετάλλιο στις νοητικές κωλοτούμπες!

Υποθέτω πως μια γυναίκα δεν έχει δικαίωμα στην επιλογή, ακόμα και αν τα κίνητρα της είναι κάθε άλλο παρά ομοφοβικά. Το σημαντικό είναι ότι έχει διαφορετική γνώμη από εμάς και αυτό δικαιολογεί τα πάντα. Άλλωστε δεν υπάρχουν λανθασμένες τακτικές όταν διαθέτεις το ηθικό πλεονέκτημα. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά αποτελεί την εξαίρεση στις τάξεις του προοδευτισμού. Έχοντας παρατηρήσει όμως αρκετό καιρό τώρα παρόμοια περιστατικά, με θλίβει το γεγονός ότι αυτές οι τακτικές επικρατούν πολύ πιο συχνά απ’ όσο θα έπρεπε. Σε αυτό το σημείο οι προοδευτικές δυνάμεις φαίνεται να διατηρούν τους κανόνες ανοχής και σεβασμού μόνο για τα άτομα που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις απόψεις τους. Ένα μικρό tweet ή η παρέα με λάθος άτομα είναι αρκετά για να σου στερήσουν αυτά τα προνόμια και να σε κάνουν μέρος του εχθρού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώην φεμινίστρια Cassie Jaye, η οποία μετά από το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της The Red Pill, αναφορικά με το κίνημα για τα δικαιώματα των ανδρών, εκδιώχθηκε και δαιμονοποιήθηκε από πρώην “συμμάχους” και τα Μέσα.

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας της August Ames είναι ενδεικτικά μιας ολοένα και πιο προβληματικής κατάστασης. Δεν είναι ούτε η πρώτη και δυστυχώς ούτε η τελευταία φορά που οι ηθικοί σταυροφόροι χρησιμοποιούν αθέμιτες μεθόδους στο όνομα της κοινωνικής προόδου. Λίγες βδομάδες μόλις μετά τα σεξουαλικά σκάνδαλα στο Hollywood, η βιομηχανία ερωτικών ταινιών μας έμαθε ότι είναι όχι μόνο ενάρετο αλλά και απαραίτητο να τραμπουκίζουμε γυναίκες, πιέζοντας τις να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν. Αυτού του είδους η απροκάλυπτη υποκρισία κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην πρόοδο που όλοι επιθυμούμε να δούμε. Ίσως ο τρόπος για να έρθει η πολυπόθητη πρόοδος δεν είναι η περιθωριοποίηση και η επίθεση σε άτομα με διαφορετικές, δικαιολογημένες απόψεις, αλλά η συνειδητοποίηση ότι είμαστε όλοι ξεχωριστοί άνθρωποι με μοναδικές εμπειρίες και συναισθήματα. Ίσως θα έπρεπε να συμπεριφερόμαστε σε όλους με τον ίδιο τρόπο και να μην θεωρούμε τον πόνο κάποιου λιγότερο σημαντικό επειδή δεν συμφωνεί με την ιδεολογία μας.

Ορέστης

 

[vc_row][vc_column][thb_gap height=”45″][thb_postcarousel title_position=”bottom-title” columns=”3″ navigation=”true” source=”size:20|post_type:post”][thb_gap height=”45″][/vc_column][/vc_row]