Η λογική των καφενείων

Πέρυσι τέτοια εποχή είχα γράψει για την κατάφωρη αδικία κατά της Παρί απέναντι στην Μπαρτσελόνα και το περιβόητο 6-1 που έδωσε την πρόκριση στους Καταλανούς. Φέτος δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι ίδιοι άνθρωποι που πανηγύριζαν για την νίκη αυτή και έγραφαν για την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου (με δύο ανύπαρκτα πέναλντι), χθες έγιναν ξαφνικά υπέρμαχοι του δικαίου. Φυσικά αναφέρομαι στην επίμαχη φάση στο τελευταίο λεπτό του παχνιδιού της Ρεάλ Μαδρίτης με την Γιουβέντους.

Πριν καταθέσω τα επιχειρήματα μου υπέρ του διαιτητή, θα ήθελα πρώτα να αναφερθώ στους αθλητικογράφους και ιδιαίτερα στους Έλληνες. Ας ξεκινήσω από την ΕΡΤ. Ο δημοσιογράφος που περιέγραφε το ματς, πήρε θέση την ώρα του αγώνα και είπε ότι δεν υπήρχε παράβαση και ότι θεωρεί την απόφαση του διαιτητή τραβηγμένη. Η εκπομπή που ακολούθησε για τον σχολιασμό του αγώνα, είχε τίτλο “Μεγάλη” Κυρία (Γιουβέντους), “Μικρός” Διαιτητής! Οι δύο κεντρικοί παρουσιαστές συνέχισαν με ειρωνείες κατά του διατητή, διθυράμβους και συμπόνοια για την Γιουβέντους και το επιχείρημα τους ήταν, ότι δεν έπρεπε να δοθεί το πέναλντι επειδή χάλασε το παιχνίδι που πήγαινε όντως για μεγάλη ανατροπή. Αντικειμενικότατη ενημέρωση. Και δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι επηρεάζουν το κοινό με αυτά που λένε και γράφουν. Και τους πληρώνουμε κιόλας. Δεν σχολιάζω καν τα ειδησεογραφικά σάιτ, τύπου Γκαζέτα, που προκειμένου να πάρουν κλικ γράφουν ότι πουλάει περισσότερο. Όπου φυσάει ο άνεμος δηλαδή…

Αποσυνθέτοντας την θέση, ότι δεν δίνεις αυτό το πέναλντι γιατί το παιχνίδι πήγαινε για ανατροπή, δεν ξέρω από που να πρωτοξεκινήσω. Αλλάζουν οι κανονισμοί όταν το παιχνίδι είναι στο 92′ (3 λεπτά καθυστερήσεις) ή στο 1ο λεπτό; Αλλάζουν οι κανονισμοί όταν το παιχνίδι πάει για ανατροπή υπέρ της αντίπαλης ομάδας; Γι’αυτό πέρυσι ήταν “δίκαιο” σύμφωνα με τους ίδιους δημοσιογράφους ότι η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε με δύο ανύπαρκτα πέναλντι; Άρα οι κανονισμοί δεν ισχύουν για την ομάδα που παίζει για την ανατροπή; Απορώ πραγματικά, γιατί κάποιοι όχι μόνο το λένε αυτό για να πουλήσουν, αλλά το υποστηρίζουν κιόλας.

Το δεύτερο επιχείρημα των ίδιων ανθρώπων είναι ότι δεν είναι κάθε επαφή μέσα στην περιοχή πέναλντι. Όντως δεν είναι κάθε επαφή παράβαση. Ο παίκτης όμως της Ρεάλ (Λούκας Βάσκεθ) ήταν σε προφανή θέση για γκολ, με πλεονέκτημα απέναντι στον Μπουφόν και ο αμυντικός της Γιουβέντους ήρθε από πίσω, των έσπρωξε με τα δύο χέρια (δεν τον ακούμπησε, τον έσπρωξε) και στην συνέχεια έκανε προβολή με το πόδι του στο ύψος του κεφαλιού του παίκτη και χωρίς να ακουμπήσει μπάλα πρώτα, τον πήρε παραμάζωμα. Τι έπρεπε να είχε γίνει δηλαδή για να είναι το πέναλντι σωστό σύμφωνα με αυτούς; Να του κάνει κεφαλοκλείδωμα;

πηγή: http://www.athensvoice.gr/sport/sports/433958_itan-i-ohi-penalti

Η φάση αυτή ήταν ο ορισμός του πέναλντι. Και εγώ υποστήριζα την Γιουβέντους χθες. Δεν με επηρέασε όμως αυτό στο να έχω αντικειμενικότητα στην κρίση μου. Η Γιουβέντους έκανε το τέλειο ματς για 92′ λεπτά. Τα παιχνίδια όμως τελειώνουν με το σφύριγμα του διατητή. Τόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες σε αυτό το επίπεδο. Κάνεις ένα λάθος στο τελευταίο λεπτό και χάνεις την πρόκριση. Στο τέλος πάντα η μία πλευρά θα μένει ευχαριστημένη και η άλλη όχι. Και αυτή είναι η μαγεία του ποδοσφαίρου. Ο Αλέγκρι γι’αυτό ήταν σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι το τέλος. Οι παίκτες γι’αυτό διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον διατητή. Εκείνη τη στιγμή, με αυτή την ένταση και την πρόκριση να κρίνεται από αυτό το σφύριγμα, προφανώς τα νεύρα όλων ήταν τεντωμένα. Ο κανονισμός όμως είναι κανονισμός.

Το μόνο λάθος σε εισαγωγικά του διατητή για εμένα, ήταν να αποβάλλει τον Μπουφόν με απευθείας κόκκινη. Η αλήθεια είναι ότι έπεσαν 11 ποδοσφαιριστές της Γιουβέντους πάνω του και τον έσπρωχναν, πράγμα απαράδεκτο. Αλλά είπαμε. Η ένταση της στιγμής. Και ο Μπουφόν διαμαρτυρήθηκε σε πολύ έντονο ύφος και κόλλησε το πρόσωπο του σε αυτό του διατητή. Με το γράμμα του νόμου, ο διαιτητής έχει δικαίωμα να δείξει την κόκκινη, απλά θεωρώ ότι αν του έδειχνε μια κίτρινη, στην τελευταία ίσως παράσταση της καριέρας του, θα ήταν το ιδανικό και θα γινόταν μικρότερη φασαρία από τους δημοσιογραφίσκους εκατέρωθεν.

Τέλος, πολλοί ξεχνούν ότι σε αυτό το παιχνίδι έπαιζε και η Ρεάλ. Και μπορεί να μην έκανε την καλύτερη της εμφάνιση για φέτος, αλλά στο τέλος πίεσε για το γκολ. Είχε δοκάρι στο πρώτο ημίχρονο και τελικά ευτύχησε να κερδίσει το πέναλντι που της έδωσε την πρόκριση. Δίκαιη με βάση και την πολύ καλή της εμφάνιση στο πρώτο ματς με 0-3 μέσα στο Τορίνο.

Κλείνοντας, στα θετικά της βραδιάς είναι η διαιτησία, που θα τα πήγαινε για εμένα άριστα αν εξαιρέσουμε την απευθείας κόκκινη, και η αντίδραση του Ζιντάν να μην πανηγυρίσει την πρόκριση και την αποβολή του Μπουφόν γιατί θυμάται πως είναι να μένεις με την πίκρα να μην συμμετέχεις στην γιορτή ως το τέλος, όπως έδειξε και μετά στις δηλώσεις του. Γιατί ο θυμός και η ένταση δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι σε τέτοιες στιγμές. Τα λάθη όμως τιμωρούνται. Έτσι είναι η ζωή. Έτσι είναι και το ποδόσφαιρο.

Βασίλης

 

[vc_row][vc_column][thb_gap height=”45″][thb_postcarousel title_position=”bottom-title” columns=”3″ navigation=”true” source=”size:20|post_type:post”][thb_gap height=”45″][/vc_column][/vc_row]